Yumurta bağışı bir kadının bir yada birden daha fazla hücresini çeşitli teknikler yardımıyla bir yumurta bağışlama merkezine bağışlamasıdır. Bu yumurtalar daha sonra hamile kalma olasılığı kalmamış yada çok düşük olan kadınlara nakil yapılır ve bu şekilde hamile kalmaları sağlanır. Bu işlem ilk olarak 1984 yılında Los Angeles Tıp Fakültesinde gerçekleştirilmiştir. Bizim ülkemizde ise yasalarla kısıtlanmış bir yöntemdir.

Yumurta bağışı alıcının tercih edeceği bir yakını olabileceği gibi hiç tanımadığı birisi de olabilir. Bu tamamen tercihe bağlı bir durumdur. Ancak yumurta bağışı yapacak olan kadında aranan birtakım özellikler vardır. Örneğin yumurtayı verecek olan kadının 18-35 yaş aralığında olması başlıca aranan özellikler arasındadır. Daha öncesinde hamilelik geçirmiş olanlar yumurta bağışı için en uygun adaylardır. Ayrıca yumurta bağışı yapacak olan kadınlar detaylı bir sağlık taramasından geçmelidir. Tıpkı veren gibi alıcı kadın da birçok sağlık testinden geçmeli ve bebeği taşımaya engel bir rahatsızlığı olmamalıdır.

YUMURTA BAĞIŞI TEDAVİSİ NASIL UYGULANIR?

Yumurta bağışı işleminde hem alıcı hem verici tarafın tedavileri eş zamanlı bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Bu nedenle öncelikle her iki tarafın regl dönemi birbirine eş zamanlı duruma getirilir. Bunun gerçekleştirilemediği durumlarda ise alıcı tarafın regl kanaması başlayana kadar verici tarafın regl kanaması çeşitli hormonel tedaviler yöntemi ile baskılanır. İlk başta uygulanacak olan tedavi yöntemi klasik tüp bebek tedavilerinde uygulanan yöntemdir. Alıcı tarafa ise tablet tedavisi ile rahim iç zarı kalınlaştırma tedavisi uygulanır. Bu yöntem dondurulmuş embriyo tedavilerinde uygulanan yöntemle aynıdır. Bu işlem boyunca alıcı ile vericinin aynı ortamda bulunması gibi bir zorunluluk yoktur. Elde edilen yumurtalar alıcı tarafın eşinin spermleri kullanılarak döllendirilir ve alıcı tarafın rahminin içine yerleştirilir. 15 gün sonra gebelik testi yapılarak hamilelik durumunun gerçekleşip gerçekleşmediği kontrol edilir.

YUMURTA PAYLAŞIMI NEDİR?

Yumurta paylaşımı bu tip tedavilerde kullanılan alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Bu işlemde tüp bebek tedavisi gören bir kadından elde edilen yumurtalar başka bir kadın için kullanıla bilinmektedir. Tüp bebek tedavisi gören tercihen 35 yaş altı kadınlar yumurtalarını başka bir kadının kullanması için bağışlayabilirler.

Aklınıza takılan sorular mı var?

Doktorunuza Danışın

    Bizi ArayınWhatsappSizi Arayalım