Yumurta Dondurma Nedir?

Yumurta dondurma işlemi, kadından elde edilen yumurta hücrelerinin ileri tarihlerde kullanılmak üzere saklanılması olarak adlandırılabilir. Bu amaçla hormon iğneleri ve yumurta hücresi büyütme tekniklerine başvurulur. Yumurtaların büyüdükleri görüldükten sonra yumurta dondurma işlemi için alım gerçekleşir.

Yumurta Dondurma İşlemi Nasıl Yapılır?

Yumurta dondurma işleminin yapılışı, kişinin adet döneminden başlayan uzun bir süreçtir. Adet döneminin 2. Ya da 3. Gününde, hormon iğneleri yardımıyla yumurta büyütme işlemine başlanır. 10- 15 gün süren yumurta büyütme işleminin ardından yumurtalar, 3- 4 defa ultrasonla kontrol edilir. Yumurtaların yeterince büyüdüğüne karar verilmesinden itibaren, çatlatma iğnesi yapılır. İğnenin yapılmasından sonra, 36 saat içinde, hastadan yumurta toplama işlemi yapılır. Bu işlem, vajinal ultrason yardımıyla, genel anestezi altında gerçekleştirilir. Ortalama 15 dakika süren işlem, hızlı dondurma yöntemi sayesinde yumurtalar bozulmadan sonlandırılır. Hızlı dondurma işlemi, -196 derecelik şokla yumurtaların, hasta çocuk sahibi olmayı düşünene kadar saklanması anlamına gelir.

Hangi Durumlarda Yumurta Dondurma İşlemi Yapılabilir?

Yumurta dondurma işleminin yapılabileceği durumlar, kişilerin isteğine bağlı durumlar olabildiği gibi, hayati konularda zorlanılan durumlar da olabilmektedir. Bu kapsamda yumurtaları gayet sağlıklı olsa da kişiler, ileri dönemde de çocuk sahibi olabilmek için yumurta dondurma işlemi yapabilmektedir. Bunun yanında kişiler, kanser tedavisi gibi ciddi konular nedeniyle de yumurtalarını dondurmak isteyebilmektedir.

Dondurulan Yumurtalar Kaç Yıl Saklanır?

Yumurtaların bekletilme süresi, önceleri imzalanan protokol ile 5 yılla sınırlandırılmıştır. Ancak şu an yumurtalar, sınırsız sürede saklanabilmektedir. Bu kapsamda hastanın her yıl, ilgili sağlık kuruluşuna giderek imza vermesi gerekmektedir. verilen imzalı dilekçe ile yumurtalar, sınırsız süre ile saklanabilir.

Yumurta Dondurma İşlemini Kimler Yapabilir?

Yumurta dondurma yapabilecek kişiler, önceleri sadece kanser tedavisi gibi ciddi olaylar yaşayan kişilerle sınırlandırılmıştır. Ancak şu an, isteyen herkes yumurta dondurma işlemini yaptırabilir. Yumurta dondurma işlemi yaptırması tavsiye edilen kişiler şöyle sıralanabilir:

  • Kemoterapi ve radyoterapi gibi yumurtalara zarar verecek işlemler yapılması gerektiren kişiler, işlemlerin başlangıcından önce dondurma işlemi yapmalıdır.
  • Üreme fonksiyonlarının kaybedilmesi ile sonuçlanacak, yumurtalıkların alınmamsı gibi ameliyatlar geçirmeye hazırlanan kişiler, ameliyat öncesinde dondurma işlemi yaptırmalıdır.
  • Ailesinde erken menopoz geçmişi olan kadınlar, genç yaşta dondurma işlemi yaptırmalıdır.
  • Yumurtaların olgunlaşma dönemi ile sperm hücrelerinin kaliteli olduğu günleri denk getiremeyen çiftler, dondurma işlemine yönlendirilir.
  • Yaşanan ülkede embriyo dondurma işleminin yasak olması halinde, yumurta dondurma işlemine yönlendirilir.
  • Sadece gebeliği geciktirmek ve erken yaşta anne olmak istememek gibi durumlarda da yumurta dondurulmaktadır.

Yumurta Dondurma Tekniğinin Avantajları

Yumurta dondurma işleminin sağladığı kolaylıklar, kişilerin istedikleri yaşta ve durumda anne- baba olabilmesi olarak özetlenebilir. Bu yöntem sayesinde yumurtaları 30 yaşında dondurulan bir kadın, 40 yaşına geldiğinde de yumurtalar aynı kalır. Gebelik konusunda annenin yaşı büyük önem taşır. Bu kapsamda annenin yaşı ilerledikçe, yumurta folikül sayısı da azalır. Azalan folikül sayısına bağlı olarak yumurta sayısı, kalitesi ve tutunma ihtimali düşer. Bu nedenle düşükler, anne karnında bebek ölümleri ve sağlıksız bebek doğumları meydana gelir. 35 yaşından sonra başlayan folikül azalması olayı, 40 yaşında hızlanır ve yavaş yavaş menopoza adım atılır. Bu nedenle bebek sahibi olma ihtimali tamamen ortadan kalkar. Bu nedenle yumurta dondurma işlemi yapılırken erken yaşlar tercih edilmelidir.

Yumurta dondurma, annenin ileri dönemde yumurtalıklarının alınması gibi gebelik şansını tamamen ortadan kaldıracak durumlarda dahi gebe kalmasını sağlar. Bunun yanında rezervin düşük olması halinde uygulanan yumurta dondurma işlemi, en kaliteli yumurtanın seçilmesini sağladığından sağlıklı doğum ihtimalini de arttırır.

Aklınıza takılan sorular mı var?

Doktorunuza Danışın

    Bizi ArayınWhatsappSizi Arayalım