Tandem Tedavisi Nedir?

Tandem tedavisi, tüp bebek uygulamaları içerisinde yer almaktadır. Kadına yönelik uygulamalar arasında bulunan tandem tedavisi, yumurta rezervi azalmış kadınlar için, yumurta kalitesini arttırmak amacıyla kullanılır. Standart tüp bebek uygulamalarının yanında, aynı işlemin bir de donör yumurta ile denenmesi şeklinde ilerleyen tandem tedavisinde, başarılı bir gebelik elde etme olasılığı yükselmektedir.

Tandem Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Tandem tedavisinin uygulanması, yumurtaların sağlıklı olanları arasından seçilmesi şeklinde gerçekleşir. Toplanan yumurtalar, iki gruba ayrılır. Birinci grup özel olarak alınmamış yumurtalardan, ikinci grup ise donör yumurtadan oluşmaktadır. Birden fazla yumurtanın döllenmesine bağlı olarak çoğul gebelik ihtimali yüksektir. İki yumurta grubu, partnerden alınan sperm ile döllenir. Öncelikle kadından hazırlık yapmadan alınan yumurtalar sperm ile döllenir. Döllenme sonucunda elde edilen embriyonun sağlıklı olması ve rahme tutunma kapasitesine bakılır. Bu kapsamda eğer embriyo sağlıklıysa, herhangi bir sorun yaşanmadan izlenir. Eğer embriyoda sorun varsa, tutunma problemi benzeri problemler yaşanıyor ve doktor embriyonun yaşayabileceği konusunda şüphe duyuyorsa, yedek olarak tutulan donör yumurta devreye sokulur. Bu sayede ikinci bir şans olarak tek seferde iki ayrı yumurtanın döllenmesi mümkün hale gelir. Elde edilen embriyo, rahme yapışma ve büyümeye başlama evrelerinde izlenmeye devam eder. Bu sayede tandem tedavisinden sonra da herhangi bir sorunda anında müdahale edilerek gebeliğin sonlanmamasına ve sağlıklı bir doğuma çalışılır.

Tandem Siklus Uygulamasında Yumurta Takviyesi

Yumurta takviyesi ile tandem tedavisi, tüp bebek uygulamaları arasında en yeniler arasındadır. Yumurta takviyesi için annenin yumurtalarındaki sorunun özelliklerine, yumurtaların kalitesine bakılır. Yumurta rezervi oldukça kısıtlı olan kadınlarda uygulanan tedavi, hastanın kendi yumurtasına ek olarak dışarıdan donör yumurta alınması şeklinde ilerler. Dışarıdan alınan yumurta, hastanın yumurtasına ek olarak bekletilir. Tedavinin önceliği, hastanın kendi yumurtası ile hamile kalmasıdır. Kişinin kendi yumurtasının döllenmesinden sonra meydana gelecek sorunlara karşın, yedek olarak sağlıklı olduğundan emin olunan bir yumurtanın bekletilmesi durumuna tandem tedavisi denir.

Tandem Tedavisi İşlem Basamakları Nelerdir?

Tandem tedavisinde uygulama adımları şu şekilde sıralanabilir:

  • Başlangıç olarak anne adayının yumurtaları değerlendirme için örnek alınarak laboratuara gönderilir.
  • Yumurtaların kalitesiz olması durumunda anne adayı, yumurta çoğaltma işlemine alınır.
  • Aynı süreç içerisinde kendi fiziksel özelliklerine benzer bir donörden alınan yumurtalar, anne için hazır duruma getirilir.
  • Yapılan tüp bebek tedavisi, ham hastanın kendi yumurtasına, hem de donör yumurtasına yapılan işlemden sonra başlatılır.
  • Hem hastanın yumurtası, hem de donörün yumurtası, partnerden alınacak sperm ile döllenir.
  • Her iki yumurta da izlenmeye alınır. Eğer anne adayının kendi embriyosu iyi gelişim göstermezse, donörün embriyosu kullanılır.
  • Embriyonun rahme yerleştirilmesi aşamasında sağlıklı doğum şansını artırmak için birden fazla embriyo kullanılır. Bu aşamada anneden kaynaklı embriyoların sayısının az olması ya da kalitesiz döllenme gerçekleşmesi gibi durumlarda, takviye şeklinde de embriyo alınabilmektedir

Tandem Tedavisinin Avantajları

Tandem tedavisinin olumlu yanları şöyle sıralanabilir:

  • Hasta, donasyon evresinden önce kendi yumurtasını dölleme şansı yakalar.
  • Donör yumurtasının detaylı incelendikten sonra alınması nedeniyle tedaviden sağlanan başarı oranı yüksektir.

Tandem Tedavisinde Kendi Embriyom Kullanılabilir Mi?

Tandem tedavisinde hastanın embriyosunun kullanılması, hastanın yumurta sağlığına ve embriyonun durumuna bağlıdır. Tandem tedavisi yapılmasına rağmen donörden alınan yumurtaya gerek kalınmadığı durumlar da meydana gelebilmektedir. Bu durumlardan birinin yaşanması halinde donörden alınan yumurta iptal edilir. Kişinin kendi yumurtası, sağlıklı döllenmenin gerçekleştiğinden emin olunarak anne rahmine yerleştirilir.

Aklınıza takılan sorular mı var?

Doktorunuza Danışın

    Bizi ArayınWhatsappSizi Arayalım