Sperm Donasyonu Nedir?

Sperm donasyonunun tanımı, erkekte herhangi bir sperme rastlanmaması durumunda uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntemin uygulanması için erkekte sperm izine rastlanmamalıdır. Testislerden herhangi bir şekilde sperm elde edilmemesi durumunda, erkeğin spermi ile elde edilemeyecek hamilelik için önerilen bir yöntem olarak sperm donasyonu kullanılır.

Sperm Donasyonu Uygulaması

Sperm donasyonunun uygulanması, sperm bankalarından tedarik edilen sperm örneklerinin, anne adayından alınan yumurtalarla karşılaştırılması şeklinde gerçekleşir. Bu kapsamda spermler, Amerika, Danimarka, İngiltere gibi ülkelerden tedarik edilmektedir. Spermlerin tüm tıbbi testleri yapılır, kaliteli ve sağlıklı döllenme sağlanabilecek sperm örnekleri seçilir. Sperm bağışında bulunan erkeklerin etnik kökenleri, fiziksel özellikleri, tıbbi yeterlilikleri kayıt altına alınmaktadır. Özel şartlar altında alınan ve muhafaza edilen spermler, yumurta ile birleşene kadar canlılıklarını korumaları amacıyla özel uygulamalara tabi tutulur. Bu sayede alınan sperm kaynaklı herhangi bir sorun yaşanma ihtimali düşer.

Sperm Donasyonunda Dikkat Edilecek Noktalar

Sperm tedavisi kapsamında dikkat edilecek unsurlar, spermin alındığı tıbbi kurum hakkındaki bilginin doğru ve güvenilir olmasıdır. Çünkü; sperm hakkında tıbbi çalışmaları ve kayıt işlemlerini, spermin alındığı kurum gerçekleştirir. Bu kapsamda kişilerden alınan spermler bazı testlere tabi tutulur. Bu testler şu şekilde sıralanabilir:

  • HIV
  • Hepatit B
  • Hepatit C
  • Sifilis
  • Klamidya
  • Gonore
  • Karyotip

Belirtilen testlerin yapılmasının ardından kişilerin spermleri, anlaşmalı ülkelere gönderilmek üzere saklanır. Bunun yanı sıra, spermin alındığı kişinin özelliklerine ve alındığı yerin koşullarına bağlı olarak gelişen yerel hastalıklara karşı da testler uygulanır. Örneğin Afrika kaynaklı bir sperm girişinde, sperm üzerinde bölgede görülebilecek etnik hastalık testleri yapılır ve sonuçlar kaydedilir. Bağışçının tüm etnik özellikleri, detaylı eğitim durumu, fiziksel özellikleri kayıt altındadır. Alınan spermler, özel koşullarda dondurularak saklanır. Spermin Türkiye’ye geçişi, ancak Sağlık Bakanlığı’nın özel izniyle gerçekleşmektedir.

Sperm Kaynağı İle İlgili Bilgilerin Kaydedilmesi

Sperm bağışında bulunan kişinin bilgilerinin kaydedilmesi, sperm donasyonu talebi ile gelen çiftlere gerekli bilgilerin verilmesi açısından önemlidir. Bunun yanında çiftler veya anne adayları, sperm kaynağını etnik ya da fiziki açıdan seçebilme hakkına sahiptir.

Sperm vericinin kan grubundan RH tayini yapılarak kan uyuşmazlığının önüne geçilmektedir. Sperm bağışında bulunacak kişinin spermleri dondurularak, enfeksiyon hastalıkları ve HIV durumuna karşı iki test yapılır. İkinci test için 6 ay beklenmesi gerekmektedir. Ancak ne kadar test yapılırsa yapılsın, yanılgı payı daima olacaktır. bu kapsamda testlerin doğruluğunun yaklaşık %85 olduğu söylenebilir. Çok çok az da olsa, genetik hastalık ya da enfeksiyon riski bulunmaktadır. İlk alınan spermin sorunsuz olması durumunda, sperm bağışçısının haftada 1 ya da 2 kez olmak üzere, toplamda 24 kez sperm örneği vermesi gerekmektedir. Sonrasında testlerin bitişinin ardından alınan bu örneklerin en sağlıklı ve kaliteli olanları dondurularak saklanır.

Sıkça Sorulan Sorular

Sperm donasyonu yapmak isteyenlerin sıkça sordukları soruları sizler için sıraladık.

Sperm donasyonu uygulamasında başarı oranı, farklı faktörlere bağlıdır. Bu faktörlerden en önemlileri annenin yaşı ve yumurtaların durumudur. Annenin yaşının fazla yüksek ya da fazla küçük olması, uygulamanın sonuç vermemesine neden olabilir. Bu kapsamda annenin yaşının 35’in üzerinde olması durumunda sperm donasyonun başarılı doğuma götürme ihtimali düşmektedir.

Sperm donasyonu yapılması gereken durumlar, şu şekilde sıralanabilir:

  • HIV bulaşıcılığı durumu
  • Genetik geçişli hastalık durumu
  • Tek başına ebeveyn olmak isteyen anne adayları
  • Spermin hiçbir belirtisinin bulunmadığı çiftlerde

Bu durumların varlığında sperm donasyonu uygulanmalıdır.

Aklınıza takılan sorular mı var?

Doktorunuza Danışın

    Aklınıza takılan sorular mı var?

    Doktorunuza Danışın

      Bizi ArayınWhatsappSizi Arayalım