Sperm Chip Nedir?

Sperm Chip, tüp bebek tedavisinde kullanılan bir tür sperm ayıklama aracıdır. Mikro akışkan sperm ayıklama çipleri olarak bilinen Sperm Chip, sağlıklı ve canlı hücreye zarar vermeden, doku bütünlüğünü bozmadan sağlıklı spermin ayıklanmasını sağlar. Daha iyi durumda olan ve DNA bakımından daha sağlıklı olan spermlerin ayıklanması yoluyla, yapılacak aşılama işleminde daha sağlıklı spermin kullanılmasına yardımcı olur. Bu sayede başarısız deneme riski azalır ve kaliteli DNA bebeğe aktarılır. Sperm Chip teknolojisi, tüp bebek protokolünde kullanılmak üzere ayıklanmış spermin kullanımına öncülük eder.

Sperm Chip Uygulaması Nedir?

Sperm Chip uygulaması, spermler arasından sağlıklı olanların seçilmesi için yapılan; invaziv olmayan bir işlemdir. Suni dölleme yapılmadan önce alınan sperm örneği, santrifüj denen yüksek hızlı döndürme yöntemi ile sağlıklı ve sağlıksız olarak ayrıştırılmaktadır. Ancak uzmanların belirttiğine göre, bu yöntem sperm kalitesini düşürmekte ve sperm sayısını azaltmaktadır. Bu nedenle Sperm Chip uygulamasına gerek duyulmuştur. Bu yöntem, sağlıklı spermin kendi kendine sağlıksız olandan ayrışmasıdır. Bu, şu şekilde gerçekleşir: Sperm sıvısı bir çipin içine alınır. Genişliği yarım milimetreden küçük olan bir kanala enjekte edilen spermlerden sağlıklı olanların çipte bulunan kanallardan yüzerek çıkmaları, sağlıksız ve ölü olanlardan ayrılması sağlanır. Bu işlemin ardından sperm sıvısı içerisinde bulunan sağlıklı sperm sayısının 45’ten 98’e çıktığı görülmüştür.

Sperm Chip Spermi Nasıl Seçer?

Sperm Chip sperm seçme işlemi, mikro akışkan bir teknoloji ile seçmektedir. Bu sayede seçilen spermde zarar bulgusu olmamaktadır. Diğer işlemlerde ise mekanik bir müdahale söz konusu olmaktadır. İn vitro füzyon denen işlemde sperm seçme parametresi hareketlilik vve morfolojidir. Ancak bu şekilde belirlenen seçim tekniği, sperm kalitesini ölçmemektedir. Hareketli olan her sperm döllenmede kullanılamadığından bu teknik Sperm Chip kadar başarılı değildir. Ayrıca kullanılan yoğunluk farkına bağlı ayrıştırmalarda da hata payı bulunduğu tespit edilmiştir.

Sperm Chip Uygulaması Ne Zaman Yapılır?

Sperm Chip uygulamasının yapılma zamanı, aşılamanın hemen öncesidir. Tüp bebek tedavisine ilk başvurulduğunda, kadında yumurta kalitesi, erkekte sperm kalitesi testleri yapılır. Bu kapsamda gerekli durumlarda yumurta güçlendirme, gerekli durumlarda sperm yenileme ve seçme çalışmalarına başlanır. Spermde ölü sperm sayısının fazla olması, spermin hareketsiz ve güçsüz olması ya da spermler içerisinde döllenme durumunda düşüğe neden olacak kalitesiz sperm sayısının yüksekliği, seçme işleminin yapılmasına neden olur. Seçilen spermi belirtilen yöntem kullanılarak belirlenir. Dolayısıyla aşılamanın hemen öncesinde Sperm Chip uygulamasının yapılmış ve aşılanacak spermlerin belirlenmiş olması gerekmektedir.

Sperm Chip Uygulaması Sağlık Bakanlığı Onaylı Mı?

Sperm Chip teknolojisinin Sağlık Bakanlığı onayı, gerekli yönetmeliklerce verilmiştir. T.C. Sağlık Bakanlığı Tıbbi Cihaz Yönetmeliği gereklilikleri ve CE belgesi kapsamında, Sperm Chip, bir tür invaziv olmayan cihaz kategorisine girmektedir. Bunun yanında Global Tıbbi Cihaz Sınıflandırma Sistemi’ne göre Sperm Chip, üremeye yardımcı tedavilerde kullanılan küçük ekipman sınıfında yer almaktadır.

Sperm Chip Uygulaması Nerelerde Yapılır?

Sperm Chip teknolojisinin uygulamasının yapıldığı yerler şu şekilde sıralanabilir:

  • Tüp bebek tedavi merkezleri
  • Androloji laboratuarları
  • Hastanelerin tüp bebek merkezleri
  • Tıp laboratuarları

Belirtilen merkezlerin dışında bu uygulamanın yapılma izni bulunmamaktadır. Bunun yanında her hastane bu uygulama için yetkili değildir. Tüp bebek tedavisi için başvuracağınız hastanede bu yöntemin varlığını sorguladıktan sonra başvuru yapmanız, gerekli durumlarda yöntemi kullanabilmeniz açısından önemlidir. Sperm Chip yöntemini kullanmak konusunda herhangi bir izne sahip olmayan bir hastanede bu yöntemin kullanılması, ciddi zararlara neden olacaktır.

Aklınıza takılan sorular mı var?

Doktorunuza Danışın

    Bizi ArayınWhatsappSizi Arayalım