Yumurta Donasyonu Nedir?
Yumurta nakli ya da diğer adıyla yumurta donasyonu herhangi bir nedenden dolayı yumurta gelişimi olmayan kadınların hamle kalmasını sağlayan bir yöntemdir. Genetik ya da farklı nedenlerden dolayı yumurta üretimi olmayan, menopoz dönemine girmiş kadınların, genç, sağlıklı ve yumurta üretimi olan başka bir kadınının yumurtası ile eşinin sperminin döllenmesi sonucu hamile kalmasını sağlayan bir çeşit tüp bebek yöntemidir. Sağlıklı bir bebek oluşması için sağlıklı sperm hücresi, sağlıklı yumurta hücresi ve sağlıklı bir rahim bulunmalıdır. Bunlardan herhangi birinde eksiklik ya da yetersizlik olduğu durumda gebelik mümkün olmaz. Doğuştan ya da sonradan bu yetersizlik oluşabilir. Eğer yukarıda belirtiğimiz üç durumdan yumurta hücresinde eksiklik var ise yumurta donasyonu ile tüp bebek tedavisi uygulanabilir.
Yumurta Donasyonu Nasıl Yapılır?
Yumurta nakli uygulaması anne adayının fiziksel özellikleri, kan grubu, etnik kökeni vb. özelliklerine uygun bir donör seçilerek yapılır. Sağlıklı bir donör yani yumurta vericisi üzerinden yumurtalarak alınarak en iyi şekilde tüp bebek tedavisi için hazırlanır. Seçilen donörden alınan yumurta hücreleri ile baba adayından alınan sperm laboratuvar ortamında döllenir. Döllenme sonucu oluşan embriyolar belirli bir boyuta geldiğinde anne adayına transfer edilerek yumurta donasyonu yapılır.
Yumurta Donasyonu İçin Donör Nasıl Seçilir?
Yumurta nakli için donör seçiminde fiziksel, bedensel ve ruhsal çeşitli faktörler değerlendirmeye alınır. Yumurta donörleri 19 – 26 yaş aralığında seçilir. Yumurta donasyonu için seçilecek donörde aranan özellikler ve yapılan testler şu şekildedir;
- Donör çiftin tanıdığı ya da hiç tanımadığı bir kişi olabilir.
- Aile geçmişinde zeka geriliği olmamalıdır.
- Uyuşturucu kullanmamalıdır.
- Ten rengi, göz rengi, vücut yapısı ve etnik kökeni olabildiğince alıcı aile ile uygun olmalıdır.
- Bulaşıcı hastalık testleri temiz çıkmalıdır.
- Psikolojik olarak depresyon, anksiyete ya da kişilik bozukluğu olmamalıdır.
- Zeka testlerinde normal ve üst seviye çıkmalıdır.
- Genetik testleri ve kan hücreleri açısından sağlıklı olmalıdır.
- Baskın fiziksel özellikleri olmamalı, normal vücut ölçülerine sahip olunmalıdır. Yani çok kilolu ya da zayıf, orantısız yüz özellikleri bulunmamalıdır.
Yukarıdaki özelliklere bakıldıktan sonra alıcı çift diledikleri doğrultuda donör seçimi yapabilirler.
Sıkça Sorulan Sorular
Yumurta donasyonu hakkında sıkça sorulan soruları sizler için derledik.
Yumurta donasyonu uygulanacak kişilerin çoğunluğunu sağlıklı yumurta üretimi olmayan kadınlar oluşturmaktadır. Ancak bunun dışında da istek doğrultusunda yumurta donasyonu uygulanabilir. Yumurta donasyonu;
- Erken menopoza girmiş,
- Normal döneminde menopoza girmiş,
- Cerrahi operasyon ile farklı nedenlerden yumurtalıkları alınmış,
- Radyoterapi gibi tedaviler sonucu yumurtalıkları fonksiyonunu yitirmiş,
- Bilinmeyen nedenlerden ötürü düşük yapan,
- Kendi fiziksel ya da ruhsal özelliklerinden mutlu olmayan kadınlara yapılabilir.
Donasyon 70 yaşına kadar kadınlara uygulanabilse de çoğu doktor tarafından 50 yaşın üstünde doğum ve gebelik dönemi risklerinden dolayı önerilmemektedir.
Türkiye’de yumurta nakli yapılmamaktadır. Türkiye’de yasal olarak yasak olduğu için uygulanmaz. Bu nedenle yumurta donasyonu yaptırmak isteyen aileler çözümü yurt dışında aramaktadır. Yumurta donasyonu için son zamanlarda ön plana çıkan ülke Kıbrıs’tır. Kıbrıs’tan sonra öne çıkan ülkeler ise; Yunanistan, İspanya, Belçika, Amerika ve İngiltere’dir.
Yumurta nakli konusunda en önemli nokta dünyaya gelecek olan çocuğun yasal olarak ailesi alıcı olan çifttir. Bu nedenle çocuk hakkında tüm sorumluluk alıcı çift üzerindedir. Bunun dışında;
- Yumurta bağışı ve alıcı ailenin bilgileri gizli tutulur.
- Uygulama esnasında donasyon kaynaklı riskler oluşabilir.
- Yumurta nakli sırasında alıcıdan yumurta toplama işlemi yapılmadığı için cerrahi risk yoktur.
- Yapılacak tarama testlerinde tüm tarama testlerinde olduğu gibi enfeksiyon riski vardır.
- Donörler hakkında şahsi ve kimlik bilgileri dışında özellik ve bilgileri alıcı aile ile paylaşılır.
- Yumurta donasyonu uygulaması çocuk sahibi olmak için oldukça başarılı yöntemlerden biridir.