Kıbrıs sperm donasyonu erkeklerde menide hiç canlı sperm olmaması, yada kadının döllenmesine yeterli olacak kadar sağlıklı sperm bulunmaması,erkekte bulunan genetik bir durumun çocuğa geçmesini engellemek gibi durumlarda çoğunlukla tercih edilen yöntemdir. Sperm donasyonu aynı zamanda akraba evliliğinden çocuğa geçecek olan riskleri engellemek için de oldukça etkili bir yöntemdir.
KIBRIS SPERM DONASYONU YAPTIRANLAR
Gebeliğin oluşmasına engel teşkil eden sperm yokluğu veya azlığında sperm bankasından tedarik edilen canlı spermler yardımıyla gebelik sağlanır. Kıbrıs sperm donasyonu yaptıranlar bu yöntem sayesinde sağlıklı bir gebelik geçirmekte ve bebek sahibi olabilmektedir. Kıbrıs sperm nakli yaptıranların yada yaptıracak olanların dikkat etmesi gereken en önemli husus donörün yapılması gereken testlerin hepsini başarı ile tamamlamış olmasıdır. Kıbrıs sperm donasyonunda kullanılan spermler Avrupa ülkelerindeki lisanslı ve kaliteli sperm bankalarından temin edilmektedir. Spermleri kullanılan kişinin ve uygulama yapılacak olan kişinin kimliği gizlilik esaslarına uygun bir şekilde gerçekleştirilir. Her iki tarafta birbirinin hakkında hiçbir bilgiye sahip değildir ve birbirlerini görmezler. Birbirlerinin iletişim bilgilerini almazlar.
Kıbrıs sperm donasyonu yaptıranlarda spermi alacak kişi genel bir sağlık taramasından geçirilir ve spermi almaya uygunluğu tespit edilir. Bebeğe geçme ihtimali bulunan çeşitli genetik rahatsızlıkların bebeğe geçmemesi için önelmler alınır ve kromozom incelemesi yapılır. Ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların analizi yapılır .
Sperm donasyonu yapılacak olan kişiye gerekli olan tüm jinekolojik tedaviler uygulanır. Ve bu şekilde sperm donasyonu süreci başlamış olur. Yaklaşık 1 veya 2 hafta kadar yumurtaların gelişim süreci gözlemlenir. Daha sonrasında yeterli miktarda ve sağlıklı yumurta gelişiminin ardından yumurtaların tamamen olgunlaşması için enjeksiyon yapılır. Ve takip eden 1,5 gün içerisinde olgunlaşan yumurtalar toplanır. Bu toplanan yumurtalar laboratuvar ortamında spermler ile birleştirerek embriyo elde edilir. Hamilelik düşünen kişinin talebi doğrultusunda bu oluşturulan embriyoların bir kısmı dondurulur. Mevcut embriyoların ise anne rahmine ulaşması sağlanır. Bu işlemi takip eden 12. Günde kanda ilgili hormon testleri yapılır ve gebeliğin oluşup oluşmadığı incelenir.